Login: Heslo:
07.03.2017

Pilotní ověření péče o nejmenší děti v MIKROJESLÍCH 

Pilotní ověření péče o nejmenší děti v MIKROJESLÍCH

Od května spouštíme v Psárech novou službu. Mikrojesle jsou zařízení, kde o maximálně 4 děti ve věku 0,5 roku – 4 roky pečuje chůva.

Rodinné centrum Dolní Jirčany, které provozuje DS Klubíčko ve spolupráci s DS Michael podali v minulém roce žádost o finanční prostředky na projekt pilotního ověření péče o nejmenší děti. Partnerem projektu je také naše obec Psáry.

České republice je ze strany Evropské komise dlouhodobě doporučováno právě zvýšit dostupnost a kvalitu služeb péče o nejmenší děti. Rovněž studie dokládají, že rodičovství má dopad na zaměstnanost rodičů s dětmi.

Obdobná zařízení úspěšně existují v zahraničí již několik let (Německo, Francie apod.) a služba mikrojeslí navazuje na osvědčený systém tzv. denních matek/otců, který funguje např. ve Spolkové republice Německo, kde již od roku 2004 pomáhá vyrovnávat kapacity služeb pro předškolní děti v souvislosti s právním nárokem na předškolní péči od jednoho roku.

Také v Rakousku jsou služby denních matek/otců rodiči malých dětí využívány. Rovněž ze zahraničních zkušeností vyplývá, že služby péče o nejmenší děti by měly být založené na univerzální dostupnosti, tj. jako veřejná služba péče, která lze zajistit samosprávnými celky, neboť soukromá zařízení jsou pro některé skupiny rodičů finančně nedostupná.

Cena umístění dítěte tomu odpovídá. V mikrojeslích předpokládáme úhradu symbolických 45,- Kč na den (bez ohledu na počet hodin).
Rodiče mohou smluvně dohodnout péči na potřebný počet hodin, dní v týdnu, případně využít službu také nárazově. Přednost však budou mít pravidelní uživatelé.
Mikrojesle budeme provozovat v prostorách domu (původní fary) v Dolních Jirčanech na adrese Pražská 2, kde již nyní sídlí Dětská skupina MICHAEL.
Detaily k tomuto projektu. Přihlašování rodičů a další informace budou v průběhu měsíce března dostupné na webu obce a na stránkách michael.onlineskolky.cz. Obecné informace k mikrojeslím nadete také na webu . Projekt MIKROJESLE Psáry byl podpořen z evropského sociálního fondu v rámci výzvy operačního programu zaměstnanost.

Nové mikrojesle se jmenují Rafík PSÁRY a jsou připravovány pro to, aby byly schopny obsloužit v jeden okamžik maximálně 4 děti od 0,5 do 4 let (včetně). Provozní doba je od 7:30 do 16:30. Protože se jedná o pilotní projekt, který je podpořen dotací, cena umístění dítěte je nízká a zájemci musí splnit určitá kritéria. Detaily kritérií pro přijetí najdete ZDE

Žádost o umístění dítěte do mikrojeslí je možné vyplnit ZDE.

 

za Rodinné centrum Mgr. Martina Běťáková

Foto převzato z webu MPSV.



Zpět

Chci omluvit: